Fejlesztés

Problémák?
Bizony, erre is fel kell készülni!

Bármilyen gyereknél előfordulhatnak fejlődési elmaradások, születési rendellenességek, szövődményes betegségek, amelyek kisebb vagy nagyobb fejlesztéseket igényelnek gyermekkorban. Fokozottan igaz ez titkos örökbefogadás esetén, ahol a szülés nem tervezett általában az életadó részéről, a terhesség lehet, hogy gondozatlan volt, a kisbaba-kisgyermekkor lehet, hogy mozgásszegény volt a csecsemőotthonban vagy a túlterhelt nevelőszülőnél. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez minden esetben így van, vagy ez csak az örökbefogadott gyermekekre igaz, hiszen a fejlesztő pedagógusok, gyógytornászok csordulásig tele vannak munkával.

Tünetek (de nem az összes)

Rossz mozgáskoordináció, gyakran elesik, erős ingerigény (hangos zene, erős ízek, erős szagok, túlzott mozgásigény), figyelemzavar, nem szabálykövető, rossz memória, nem versel, nem énekel, ingerlékeny, nehezen nyugszik meg, alvászavarok, nem szeret rajzolni, kimaradt fejlődési lépések csecsemőkorban (hasra gördülés, kúszás...), nem szédül, nem tud fél lábon állni, laza izomtónus, feszült izomtónus, féloldalas elváltozások, tanulási nehézségek, antiszociális viselkedés, sok sírás, egyoldalú étkezési szokások, visszahúzódó, ingerkerülő magatartás....

Mit tegyünk?

Érdemes elvinni a gyermeket, na nem közvetlen az örökbefogadás után, de mondjuk egy éven belül egy átfogó felmérésre. Ezekre a vizsgálatokra adhat beutalót háziorvos, szakorvos, védőnő is ajánlhat helyeket, de magánúton is megoldhatjuk. Mi LongiKid vizsgálaton vettünk részt, ami szenzomotoros tornához vezetett mindkét gyermekünknél. A vizsgálat "beugrója" egy hosszú kérdőív kitöltése volt, ami a gyógytornász munkáját segítette (volna), hogy teljes képet kapjon a gyermek fejlődéséről. Nekem a legtöbb helyre azt kellett, hogy írjam, hogy nem tudom, nem tudom, nem tudom, de így is a  végére jártunk szép lassan az elmaradásoknak.

Gyógytornák

Minden idegrendszeri fejlődés alapja a mozgás, ezért célzott mozgásgyakorlatokkal jelentős fejlődés érhető el a gyermeknél. Próbáltam összeszedni a különböző gyógytornák típusait, amikkel az elmaradások szinten tarthatóak, de legtöbb esetben teljesen leküzdhetőek. Életkortól és problématípustól függően, más-más módszer lehet hasznos a gyermek számára.

Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT I. - egyéni tréning, TSMT II. - csoprtos tréning)

Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG)

Dévény módszer

Ayres terápia

Bobath torna

Katona módszer

Kulcsár mihályné-féle mozgásterápia

Sindelar program

Vojta terápia

Kognitív fejlesztések
Ez a szó a megismerés alapú fejlesztést jelenti. A gyermeki élet során megismeréssel, tapasztalati úton folyamatosan bővülő tudást szerzünk a körülöttünk lévő világról. A hidegről-melegről-esőről-szélről-fagyról-napsütésről-puháról-keményről-lentről-fentről-sötétről-világosról-ingatagról-stabilról stb. Ha az ingerek érzékelésével baj van, akkor ez a tudástár szűkös lesz és bizonyos területek nem is fejlődnek megfelelően, az alapok hiánya miatt. Ilyenkor van szükség kognitív fejlesztésre, amikor már az ingerbevitel, ingerérzékelés problémáját már megoldottuk például gyógytornával, vagy egyéb úton (lásd a könyvben Marci hallásproblémája orrmandula miatt). A gyermek fejlesztő pedagógustól kap órákat, ahol játékos formában célzott feladatokat oldanak meg életkorának megfelelően. A szülő pedig kifizeti a borsos óradíjat...

Pszichológusok
Egy jó gyermekpszichológus sokat tud javítani a gyermek lelkivilágán. Legyen az valamilyen gyermekkori trauma feldolgozása, iskolai szorongás feloldása (köszönhetően kiváló nemzeti alaptantervünk zsúfoltságának egyre több gyerek szorongásos az iskolában) vagy kamaszkori problémák megoldása. Bizonyos tünetek esetén (pl: magatartás zavar trauma nélkül, idegrendszeri elmaradás miatt), azonban nem tud a pszichológus a gyökérokokig lenyúlni, csak tüneti kezelést adhat, ekkor ismét csak a gyógytorna fog segíteni.


Allergia/Diéta
Hogy kerül ez ide? Gondolhatnánk ennek semmi köze a mozgáshoz vagy fejlődési elmaradáshoz. Azt vallom a gyógytornászunkkal nagy egyetértésben, hogy az  allergia javítható bizonyos esetekben. Bizony Marci kezdeti, a könyvben említett tojás és banán allergiája, idővel kibővűlt tej-tojás-búza-kukorica-rozs-banán-dinnye allergiává, ami diétázási szempontból már a lehetetlenség határát zsúfolja, de minden esetre is nagyon megterhelő (és ezt inkább lelkileg értem, nem pénztárcaügyileg). Ekkor kezdtünk el gyógytornázni és lám, a félév múlva sorrakerülő kontrollon ismét csak az eredeti erős tojás és banán allergiát mutatták ki, amire szigorú diétát tartottunk, az összes többi gyengébb allergiája pedig eltűnt, pedig ezekre nem is diétáztunk! A mi magyarázatunk az, hogy Marci allergiájának az oka idegrendszeri alapú volt. Ilyenkor az agy tévesen azonosítja be a tejet, tojást stb. idegen anyagként, ami ellen antitesteket termel. Ha fejlesztjük az idegrendszert (pl: szenzomotoros tornával) idővel elérhetjük azt a központot is az agyban, ahol ez a téves beazonosítás történik és kijavíthatjuk. A következő kontrollon már az erős allergiát mutató tojás és banán is teljesen negatív lett. Nekünk ez bejött, de az allergiának bélrendszeri okai is lehetnek, ami esetben a gyógytorna nem segíthet, marad a szigorú diéta.


Figyelem!
Készülj fel rá, hogy a gyógytorna kemény meló! A gyermek kezdeti lelkesedése pár nap alatt elmúlik és az estek többségében csak nyűg a számára az egész. Nem lesz közreműködő, te is fáradt leszel legtöbbször, de csinálni kell, minden nap, akár reggel-este is ha szükséges! Ha még ehhez egy diéta is társul, az külön rontja a helyzetet... Időnként elveszted a türelmed, mert te is emberből vagy. De félbehagyni nem szabad!
A végén megéri, mert lesz egy sokkal kiegyensúlyozottabb, okosabb, kedvesebb gyermeked, akire megéri büszkének lenni!

És legyél büszke saját magadra is amiért végigcsináltad!

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .